Göz Lensi, Kontakt Lensler, Kozmetik Lensler, Renkli Lens

Lens ve Göz Uyumu

Lens ve Göz Uyumu

Lens ve Göz Uyumu

Lens göz uyumu konusuna geçmeden önce hemen sizlere lens çeşitlerini paylaşalım.

Günümüzde temel olarak kullanılan 2 çeşit lens vardır. Bunlardan biri sert lensler (gaz geçirgen) ve yumuşak lensler olarak ikiye ayrılır. Gaz geçirgen lensler birkaç durumda kullanılır bunun dışında genelde yumuşak lensler tercih edilmektedir.

Kontakt Lensler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Lens ve Göz Uyumu Çeşitleri

Lensler göz uyumu konusunda sizin ihtiyaçlarınıza göre 5’e ayrılmaktadır. Kullanım ihtiyacınıza göre kontak (Renkli ve şeffaf numaralı) , Kozmetik , Renk körlüğü (kromatik) , Proestetik ve Keratakonus olarak 5’e ayrı kullanıma ayrılmaktadır.

Kontak lens: Göz hekiminin yazdığı numaralı reçete ile alınan ve görme problemini ortadan kaldıran lens çeşitlerindendir. Kullanımı kolay lens ve göz uyumu konusunda herhangi bir sorun yaşatmaz şeffaf olduğundan dolayı gözde gözükmez.

Renkli Lens: Renkli Lensler numaralı ve numarasız olarak ikiye ayrılmaktadır. Göz rengini istediğiniz renge çevirip estetik bir görüş sağlar.

Kromatik(Renk Körlüğü):. Renk körlüğü yaşayan hastalarda renkleri ayırt edebilmesi için kullanılan lens türüdür genellikle Polis , Askerlik gibi vb mülakatlarda kullanılmaktadır.

Proestetik : Bir çok insan kaza , darbe , yaralanma gibi olaylarda gözün irisi rengini kaybeder ve göz beyaz olarak gözükür bu durumu ortadan kaldırmak için üretilmiştir. Estetik açıdan diğer bütün göz renkleriyle aynı olması için kişiye özel hazırlanan lens türüdür.

Keratakonus : Keratakonus hastalığı kornea incelerek normal göz küresinden farklı şekil alarak ilerleyen göz hastalığıdır. Uzman Hekim tedavisi sonucunda tavsiye üzerine tedavi amaçlı kullanılan lens türüdür.

Lens ve Göz Uyumu
                                                                                                                             Parmağınıza aldığınız lensin tersi ve düzünü bu şekilde anlayabilirsiniz.

Lenslerde yaşanılan problemler

Lenslerde genelde ilk takmada yanma ve batma problemi yaşanır bu gayet doğal bir haldir. Lenslerinizi taktıktan sonra eğer uzun bir süre sonra bu şikayetler devam ediyor ise lensin ters takılmadığına dikkat edilmesi gerekiyor lense kirpik vb bir şeyinde geçmediğini kontrol etmemiz gerekir. Bunlardan hiç biri yokken şikayetlerimiz devam ediyor ise lens gözümüze uyum sağlamadı diyebiliriz lens ile birlikte lensi aldığınız yere veya reçeteyi yazan doktora gidebilirsiniz. Normalde göze uyum sağlayan lens taktığımızda lens gözümüzde yokmuş hissi vermesi gerekir.

Lens ve Göz Uyumu ve Kuruluk şikayeti

Lenslerde kuruluk şikayeti genelde tozlu ve klimalı ortamlarda çalışanlarda gözlemlenmektedir. Bu ortamlarda çalışanlara önerimiz günlük suni göz yaşı damlası kullanılması yönündedir.

 

 

Diğer İçerikler

Bir yanıt yazın